Poznałem pewne ciekawe ćwiczenie związane z wyobraźnią, które naprawdę pomaga kiedy nie masz humoru. Pozwoliło mi kiedyś ożywić się i poczuć się lepiej kiedy miałem kiepski humor. Czy chciałabyś poznać to ćwiczenie i poczuć się naprawdę wspaniale? Zajmie to tylko 2 lub 3 minuty, a rzeczywiście pomaga.
Ona: Tak chciałabym.
A jeśli nie chce to jakaś dziwna i niech się goni

Okay. Chcę się z toba tym podzielić, żebyć poczuła prawdziwe szczęście. (zwróć uwagę na ułożenie jej ciała). Zapraszam cię na wizualizację obrazu w głowie tak jakbyś miała ekran przed sobą. Masz obraz w głowie, pozwól zobaczyć w nim swój ulubiony kwiat. Jak zobaczysz ten kwiat, pozwól żeby twoje zmysły poczuły każdy jego szczegół. Wszystko to widzisz w swoim obrazie. Zobacz to w jaskrawych kolorach, każdy detal kwiata staje się jeszcze wyraźniejszy. Teraz, jeśli bym cię spytał jaki rodzaj kwiat widzisz, co mi powiesz?
Ona: Róża (tulipan, stokrotki

Czy to nie miłe jak czujesz się wspaniale gdy widzisz różę w takich pieknych szczegółach? Jak widzisz ten kwiat, zobacz piękno koloru róży. Pozwól całej strukturze kwiatu, żeby stała się żywa. Kiedy widzisz ten kolor to słyszysz szelest płatka róży ponieważ widzisz jak wiatr leciutko dotyka płatek róży. Wyjdź temu na przeciw i pozwól, żeby zapach stał się silniejszy, bogatszy i o wiele piękniejszy. Możesz zauważyć że powoduje to, że czujesz się taka zrelaksowana i nieskrępowana.
Teraz, kiedy patrzysz na tą piękną różę... jeśli miałabyś wyobrazić obraz członka rodziny, którego bardzo kochasz, może to być mama, tata, siostra, brat, kuzynka lub ktoś wyjątkowy dla ciebie, gdzie ta osoba znalazła by się w twoim obrazie. Pozwól spostrzec w którym miejscu tego obraz znajduje się ta osoba (zapamiętaj). Żeby róża była naprawdę cudowna, należy teraz umieścić ją w to samo miejsce w którym widziałaś tą wyjątkową osobę. Kiedy teraz widzisz obraz róży w tym wyjątkowym miejscu, pozwól każdemu płatkowi róży żeby reprezentował cel, marzenie lub życzenie, rzeczy których pragniesz w życiu. Pozwól swemu nieświadomemu umysłowi umieścićte te cele, marzenia, życzenia w kwiecie. Jak już to zrobisz, zobacz mnie w tym obrazie uśmiechającego się kiedy podajesz mi tą różę żebym ją trzymał dla ciebie. Pozwól sobie czuć się wspaniale wiedząc, że gdy poprosisz mnie o tą różę w każdym momencie to ja podając ci ją powoduję, że poczujesz się cudownie.
Teraz jak już czujesz te uczucia, spójrz w ten obraz, które staje się wyraźniejszy, bardziej ostry. Obraz jest dokładnie wypełniony teksturą, osiąga 3wymiarowe szczególy. Pozwól na zwiększenie zapachu, poczuj woń kwiatu. Pozwól żeby obraz stawał się większy, z każdym wdechem... obraz się powiększa. Kiedy widzisz że staje się większy, obraz zbliża się do ciebie coraz bliżej... staje się wyraźniejszy. Zbliża się coraz bliżej. Zobacz kolory które stają się bardziej barwne, bardziej dokładne. Wszystko staje się ostrzejsze, i staje się bardziej i bardziej jak film... z ruchem.
Teraz, pozwól mi wziąć ten kwiat do wewnątrza ciebie. Czasami, świadomy umysł przeszkadza w twoim rozwoju. Pozwól swojemu nieświadomemu umysłowi znaleźć to wyjątkowe miejsce wewnątrz ciebie. To specjalne miejsce gdzie trzymasz wszystko co jest absolutnie prawdziwe. Wiesz gdzie to wyjątkowe miejsce jest, czujesz uczucie tego wyjątkowego miejsca, pozwól obrazowi ze mną gdzie trzymam ten kwiat wejść głębiej wewnątrz tego specjalnego miejsca i zamknij je. Kiedy zamkniesz obraz mnie trzymającego ten kwiat, słyszysz odgłos podobny do zamykania bramy. Wiesz teraz, że ten obraz jest zamknięty w miejscu gdzie znajduje się absolutna prawda.
Teraz, może cię to zaskoczyć jak twój nieświadomy umysł pozowoli temu obrazowi ze mną trzmającego kwiat pojawić się podczas twoich dni w celu przypomnienia sobie tych wspaniałych uczuć i pozwól czuć się bajecznie. A podczas snu, twój nieświadomy umysł pozwoli żeby to był sen... który pomoże ci czuć się naprawdę dobrze...